Om Retning EU
Det faglig Retning EU nettverket skal arbeide for at fagbevegelsen i Norge skal si ja til norsk EU-medlemskap. Inntil dess vil vi jobbe for å styrke EØS-avtalen.
Nettverket er åpent for alle fagorganiserte. Fagforeninger kan også bli medlemmer. Medlemskap er inntil videre gratis. Om noen har muligheter til å støtte nettverket med gaver setter vi pris på det. Vipps oss på # 927914. Skulle du ønske å meld deg ut, sender du inntil videre en e-post til post@retningeu.no.
Nettverket har denne oppbyggingen
Landsforum består av 125 av nettverkets medlemmer. 50 plasser fordeles på medlemmer fra landets fylker, 50 på ulike sektorer i arbeidslivet og de siste 25 på foreningens pensjonister. Landsforumet er et rådgivende organ for styringsgruppen og utfører arbeidsoppgaver i tråd med formålsparagrafen. Landsforumet utpeker delegater til årsmøte. Styringsgruppen skal til enhver tid sørge for at landsforumet fungerer etter formålet og at det gjennomføres supplering av medlemmer som har fratrådt
Styringsgruppa. Inntil videre har nettverket et interimstyre på fem personer og to vararepresentanter. I tillegg har styret utnevnt faglig sekretær. På årsmøte i mars 2025 vil ny styringsgruppe med leder, nestleder og økonomiansvarlig bli valgt. Styringsgruppa (Styret) har satt gang arbeidet med forslag til utfyllende vedtekter og nettverksstruktur.
Årsmøte velger valgkomite. Den består av tre personer. Leder og to medlemmer. Valgkomiteen skal til årsmøtet foreslå kandidater til styringsgruppen og revisor. Den skal også foreslå delegater til årsmøte som velges av landsforum.
Hør EU-vennen Yngve prise EU samarbeidet. «Jeg har vært Europafrelst i alle år, sier han. Klikk på bilde og start videoen eller trykk på lenken nedenfor for å lese mer om prisen.
Nettverket har disse målsettingene
Det faglige Reting EU nettverket ønsker å bidra til en saklig og konstruktiv debatt om europapolitikk og at medlemmer i fagbevegelsen ser fordelene ved EU-medlemskap. Målsettingene fremgår av Vedtekter for Retning EU
Gjennom informasjonsdeling, engasjement på arbeidsplassene, samt deltakelse i lokale og sentrale debatter, vil nettverket arbeide for økt støtte til EU-medlemskap . Samtidig vil nettverke jobbe for sikre og utvikle EØS-avtalen.
Nettverket vil fokusere på å videreformidle informasjon gjennom tradisjonelle og sosiale medier for å nå ut til fagbevegelsen. Deltakelse i organisasjonsdebatter og representasjon i beslutningstakende organer vil være sentrale oppgaver. Det samme vil markeringer i forbindelse med viktige organisasjoners møter være. Faglige EU-kurs for å bygge opp stemmer kan også være aktuelt.
Skepsisen til EU og EØS blant tillitsvalgte i fagbevegelsen ser vi som en utfordring. Den pågående klimaomstillingen og den stadig mer komplekse geopolitiske situasjonen understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid hvor Norges forhold til EU er viktig.
Nettverket vil søke samarbeid med organisasjoner/nettverk som jobber for norsk EU-medlemskap og styrking av EØS-avtalen. Nettverket vil fortrinnsvis basere seg på digital deltagelse for å sikre deltakelse fra medlemmer spredt over geografiske områder.